Kansainvälisyys ja maatalousyrittäjyys Koivikon Kartano Oy:ssä
Koivikon Kartano Oy:n Kati ja Pekka Partanen käyvät vuosittain maatalousalan ulkomaan matkoilla tutustumassa erilaisiin kohteisiin. Pekka on Koivikon Kartanon toinen pääomistaja ja karjamestarina toimiva Kati hänen vaimonsa. Tilalle rakennettiin uusi robottipihatto 2013 ja ennen tätä investointia he reissasivat enemmänkin tutustumassa erilaisiin navetoihin ja lypsyjärjestelmiin valitakseen heille sopivimman. Reissuilta haettiin erityisesti johtamiskäytäntöjä (management) ja vertailtiin työskentely-, lypsy- ja karjaliikennemenetelmiä. Kati on myös osallistunut varsinaisille koulutusmatkoille, joilla on keskitytty mm. karjatilan johtamiseen.
Kati ja Pekka ovat hakeneet esimerkiksi USA:sta ja Kanadasta oppia työntekijäasioihin. Atlantin takana ollaan Katin mielestä paljon edellä työntekijäasioissa. Siellä jaetaan tietoa avoimesti ulkomaisille vierailijoille tilan asioista ja käytänteistä tunnuslukuineen. Tanskasta he hakivat tietoa ja kokemuksia robottilypsystä. Jatkojalostusvinkkejä tarttui mukaan Sveitsistä, jossa on pienempiä jatkojalostavia tiloja paljon. Hollannin reissulta saatiin esimerkkejä miten eläinainesta saataisiin pitkäikäisemmäksi myös Suomessa.
Ulkomailla silmät avautuvat!
Kysyttäessä miksi maatalousyrittäjän olisi hyvä käydä ulkomaisilla tiloilla, Kati mietti hetken ja vastasi, että silmät aukeaa – kaikkien tulisi joskus käydä katsomassa, miten asiat ovat muualla. Ulkomaan reissuilla he ovat nähneet ja saaneet vähän käsitystä mihin maailma on menossa; tämä auttaa varautumaan muutoksiin myös omassa yrityksessä. Myös ennakkoluulot hälvenevät reissatessa, tietyt ongelmat ovat kuitenkin yhteisiä kaikille maailman viljelijöille. Yhtenä tärkeänä antina reissut ovat auttaneet näkemään myös omia vahvuuksia ja niitä asioita mitkä ovat omalla tilalla hyvin. Reissujen antia on myös verkostoituminen sekä täällä kotimaassa että ulkomailla – matkoilta on jäänyt hyviä suhteita ja tuttavuuksia.
Kati rohkaisee erityisesti investointia suunnittelevia, mutta myös muita lähtemään ulkomaisille tiloille – suomalaisella kouluenglannilla pärjää vallan mainiosti.
Kirjoittaja: Sari Kolehmainen, Riveria -koulutuskuntayhtymä